Tarieven en vergoedingen

Zorgprestatiemodel
Vanaf 2022 is er een nieuw bekostigingssysteem voor de GGZ: het zorgprestatiemodel (ZPM). Dit betekent dat afhankelijk van de setting, de behandelende discipline, het type consult en de tijdsduur tarieven zijn vastgesteld.  

Van de Ven Psychologie valt onder Ambulant kwaliteitsstatuut sectie II Gezondheidszorg. Er zijn twee typen consulten: diagnostiek (intake- en adviesgesprekken) en behandeling.


Hier vind je meer informatie over de veranderingen en over de invoering van het zorgprestatiemodel.
In dit nieuwe bekostigingssysteem worden de activiteiten die worden uitgevoerd als 'consulten' in rekening gebracht. Het consult dat in rekening wordt gebracht, is afhankelijk van de werkelijk bestede directe tijd. Directe tijd is de tijd die de therapeut besteedt aan (inhoudelijk) contact met de cliënt. Dit kan face-to-face, via beeldbellen, telefonisch, via e-mail of via eHealth zijn. Dit kan afwijken van de gereserveerde tijd als een afspraak duidelijk langer of korter duurt dan gepland. De indirecte tijd wordt niet apart in rekening gebracht, maar is inbegrepen in de consultprijs. Dit is tijd die wordt besteed aan verslaglegging in het dossier, rapportage aan of overleg met de verwijzer, afspraken plannen, voorbereiden van het gesprek, administratieve handelingen, etc.


Zorgvraagtypering
Een onderdeel van het ZPM is de zorgvraagtypering. Op basis van de intake die ik met je heb vul ik een vragenlijst (HONOS) in waarin de zorgvraag en problematiek vastgesteld wordt. Dit leidt tot een zorgvraagtypering in de vorm van een code, deze code wordt vermeld op de factuur, maar heeft verder geen invloed op het tarief van de behandeling en/of de geboden zorg.


Vergoeding
Je behandeling bij Van de Ven Psychologie wordt geheel of voor een deel vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering wanneer:

  • Je een geldige verwijzing (voor Basis-GGZ) hebt van je huisarts met een datum van voor het eerste consult met daarop vermoedens van een DSM-5 stoornis en
  • Er sprake is van een DSM-5 diagnose

Na het intakegesprek is het duidelijk of er sprake is van een vergoede diagnose. Als je niet aan een vergoede DSM-5 voldoet, kun je ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen.


Van de Ven Psychologie werkt in 2024 zonder contracten met zorgverzekeraars. Na elk consult ontvang je een factuur. Deze declareer je vervolgens zelf bij je zorgverzekeraar. Als er een verschil is tussen het factuurbedrag en de bijdrage door de zorgverzekeraar dien je het verschil zelf te betalen. Je bent zelf verantwoordelijk voor een tijdige betaling aan Van de Ven Psychologie. 


Een deel van de behandelkosten moet je dus mogelijk zelf betalen. Welk percentage dat is, is afhankelijk van je zorgverzekeraar en de soort polis die je hebt. De vergoeding kan variëren tussen de 60 en 90% van het NZA-tarief. Het is dus belangrijk dat je zelf vooraf, bij je zorgverzekeraar nagaat welk percentage van mijn declaratie in jouw geval vergoed wordt en welk deel je zelf moet bijbetalen.


  • Restitutiepolis
    Je krijgt een volledige vergoeding bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgaanbieders en je hebt dus de vrije keuze naar wie je toe gaat. Als je in behandeling wilt bij mij, dan is dit de meest gunstige variant.  
  • Combinatiepolis
    Dit houdt in dat voor sommige vormen van zorg alleen gecontracteerde zorgaanbieders volledig worden vergoed, terwijl bij ander vormen ook niet-gecontracteerde zorgaanbieders voor volledige vergoeding in aanmerking komen. Dit betekent dat je een deel van je behandeling zelf moet betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na welk deel jij vergoed krijgt.
  • Naturapolis
    Bij deze polis krijg je alleen een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders. Indien je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, zoals ik, ligt de vergoeding tussen de 65 en 80%. Dit betekent dus dat je een bedrag zelf moet bij betalen voor jouw behandeling, vraag dit goed na bij je zorgverzekeraar.

LET OP: de behandeling gaat direct in bij het eerste gesprek, vanaf het intakegesprek zijn er dus al kosten aan verbonden.
LET OP: het eigen risico wat je betaalt aan de zorgverzekeraar (dit jaar minimaal 385 euro) valt buiten het deel wat vergoed kan worden en dien je zelf te betalen.


Voor meer informatie over ongecontracteerde en onverzekerde zorg kun je kijken op: https://contractvrijepsycholoog.nl/ .

In 2025  zal ik wel met contracten met (de meeste) zorgverzekeraars) gaan werken, meer informatie volgt de komende maanden!


Tarieven
Van de Ven Psychologie hanteert de tarieven zoals deze voor ieder jaar worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteiten, de NZA.  De meest gebruikte tarieven binnen mijn praktijk voor 2024 zijn: 


Intake (diagnostiek) - 60 minuten directe tijd

 code CO0562

183,44

Behandelsessie - 45 minuten directe tijd 

Behandelsessie - 60 minuten directe tijd
Behandelsessie - 90 minuten directe tijd
Intercollegiaal overleg kort 15 minuten 
Intercollegiaal overleg lang 45 minuten
Schriftelijke informatieverstrekking (met toestemming van patiënt) aan derden)

code CO0497

code CO0627

code CO0887

code OV0007:

code OV0008

code OV0018:







135,89        

161,46

242,76

25,05

76,35

104,69


NB. Het gaat hier om de directe tijd. De indirecte tijd voor bijvoorbeeld verslaglegging, opstellen behandelplan en voorbereiding is in dit tarief verrekend. 


Zelfbetalers
Als er geen DSM-5 diagnose gesteld kan worden of de klachten komen niet voor vergoeding voor aanmerking (specifieke fobie, relatieproblemen, werkgerelateerde problemen) dan krijg je je behandeling niet vergoed van de zorgverzekeraar. Dit wordt duidelijk in het intakegesprek. De factuur voor het intakegesprek kun je wel declareren bij je zorgverzekeraar.

Indien je dat wenst, is het mogelijk om binnen mijn praktijk de behandeling zelf te betalen. Dit betekent dat er geen informatie naar de zorgverzekeraar gaat. De tarieven zijn gelijk aan de tarieven van de verzekerde zorg (en vrijgesteld van BTW).

TIP: Vraag bij je werkgever na of deze (een deel van) je behandeling zou willen betalen. Bij een groot aantal bedrijven is er budget voor studie en opleiding alsook voor persoonlijke ontwikkeling en coaching van hun werknemers. Werkgevers zijn vaak bereid om te investeren in jouw vitaliteit en je functioneren.


Annuleren van afspraken
In geval van verhindering wordt je verzocht zo snel mogelijk, maar minimaal 24 uur voor het tijdstip van een afspraak dit aan mij door te geven via mail (rowena@vandevenpsychologie.nl) of telefoon (06-11065501). In dat geval is het kosteloos. 

Wanneer je een afspraak minder dan 24 uur van te voren afzegt, wordt, ongeacht de reden, 50 euro per sessie in rekening gebracht (no show-tarief) omdat ik tijd voor je heb gereserveerd die niet in te vullen is door een andere cliënt. Deze rekening dient voorafgaand aan de eerstvolgende afspraak te zijn voldaan en kan niet ingediend worden bij je verzekeraar. 


Betalingsvoorwaarden
Op alle bovenstaande verrichtingen zijn mijn betalingsvoorwaarden van toepassing. Deze vind je hier.