Werkwijze

Aanmelden
Via het aanmeldformulier op de website kun je je aanmelden. Een verwijsbrief van je huisarts (voor de Generalistische basis-GGZ met een vermoeden van een DSM-5 stoornis) is noodzakelijk als je voor vergoeding in aanmerking wilt komen (zie ook tarieven en vergoedingen). Je huisarts kan een rechtstreekse verwijzing maken via zorgdomein. Bij vragen, of als je meer informatie wilt, kun je altijd vrijblijvend contact opnemen via het contactformulier. Je mag me ook mailen of bellen (b.g.g. voicemail achterlaten), dan neem ik binnen enkele werkdagen contact met je op.


Intake
Als ik denk dat ik je kan helpen plannen we een intakegesprek, wat ongeveer een uur zal duren. Je zorgpas en legitimatiebewijs neem je mee naar het intakegesprek. Binnen dit eerste gesprek brengen we je klachten/problemen, de omstandigheden en persoonlijke factoren in kaart en staan we stil bij je hulpvraag. Het ervaren van een klik met je behandelaar is erg belangrijk voor een goed hulpverleningscontact, dus binnen dit gesprek onderzoek jij of je je bij mij oké voelt. Op grond van alle informatie doe ik je een behandelvoorstel en maak ik een inschatting van de duur van de behandeling. Binnen de Generalistische basis-GGZ is de behandelduur veelal maximaal 20 sessies.  Als we samen tot overeenstemming komen en we met elkaar dit traject in willen gaan, maak ik een behandelplan welke we het tweede gesprek samen ondertekenen. In dit plan staat beschreven hoe de behandeling eruit gaat zien. Mocht binnen de intake duidelijk worden dat de behandeling niet binnen de basis-GGZ kan plaatsvinden, zal ik met jou overleggen wat een meer passende verwijzing zal zijn en dit ook terugkoppelen aan je huisarts.


Ik maak gebruik van Routine Outcome Monitoring (ROM)-vragenlijsten om de aard en ernst van je klachten in kaart te brengen en bij afronding van behandeling te meten hoe effectief de behandeling is. Je krijgt hiervoor online een vragenlijst aangeboden.


Behandeling
De behandeling zal zo snel mogelijk van start gaan. 
In principe binnen 2 weken na het intakegesprek. 

Afspraken plannen we gezamenlijk in met een overeengekomen frequentie (meestal eens per week of 14 dagen). 

Een sessie bestaat meestal uit 45 minuten directe tijd (en 15 minuten indirecte tijd), Soms plannen we een dubbel consult (bij EMDR). 

Tijdens de behandeling zal ik gebruik maken van verschillende methodieken die het best passend zijn bij jouw problematiek en bij jouw voorkeur, zie ook "Mijn behandelingen". 

Het verloop van de behandeling evalueren we regelmatig, indien nodig wordt het behandelplan in overleg bijgesteld en aangepast. 


Evaluatie en afsluiting
In overleg bepalen we samen wanneer de behandeling wordt afgerond. Als je hiermee akkoord gaat wordt de verwijzer (meestal huisarts) na de behandeling op de hoogte gebracht van je vorderingen. Indien nodig vindt overleg plaats met de huisarts of verwijzer voor een eventuele terugverwijzing of doorverwijzing naar de Specialistische GGZ. Ik ben goed op de hoogte van de sociale kaart in Tilburg en omstreken zodat ik passend kan adviseren over een eventueel vervolg wanneer dat nodig blijkt.


Mijn behandelingen

Binnen mijn praktijk kun je terecht met lichte tot matige problemen binnen de Generalistische basis-GGZ. Ik maak gebruik van verschillende behandelmethoden die wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief zijn. Ik werk persoonsgericht waarbij ik uitga van je eigen kracht en mogelijkheden. Ik pas elementen uit verschillende therapeutische stromingen toe, afhankelijk van je problematiek en situatie. Soms is dit een helder vastgelegde werkwijze volgens een effectief gebleken protocol. Het kan ook zijn dat de methode minder vast ligt. In alle gevallen houden we samen regelmatig in de gaten hoe het effect op je klachten is en of we in de samenwerking op de goede weg zitten.


Klachten

Je kunt je aanmelden wanneer je last hebt van bijvoorbeeld:

  • Klachten die zijn ontstaan na een trauma
  • Depressieve klachten
  • Angstklachten (fobieën, paniek- of dwangklachten)
  • Moeite met grenzen stellen of voor jezelf opkomen
  • Veelvuldig piekeren
  • Rouw- en verliesverwerking
  • Agressieregulatieproblemen, kort lontje
  • Onzekerheid in sociale situaties
  • Gevoelens van minderwaardigheid, schuldgevoelens
  • Acceptatieproblemen
  • Overspannenheid, burnout-klachten, overige stress-gerelateerde klachten
  • Problemen in relaties met anderen, bijvoorbeeld op het werk of in je relatie

Wanneer is er sprake van (deels) verzekerde zorg  of onverzekerde zorg?
● Bij ‘verzekerde zorg’  moet ik een DSM-IV diagnose kunnen stellen zoals een angst-, paniek-, stemmingsstoornissen, trauma-gerelateerde klachten/PTSS e.d.
● Bij ‘onverzekerde zorg’ gaat het om klachten/diagnosen zoals identiteitsproblemen, werk- en relatieproblemen, aanpassingsproblemen, enkelvoudige fobieën (hoogtevrees, angst voor dieren, vliegangst, braakfobie e.d.) én om klachten waarbij geen diagnose kan worden gesteld.
Ook voor de zorg die onverzekerd is, kun je aanmelden in mijn praktijk. Deze facturen kun je echter niet indienen bij je zorgverzekeraar.

Wanneer jouw klachten zo’n grote impact hebben op je functioneren dat er een langere of intensieve behandeling nodig is, is een verwijzing naar de specialistische GGZ geïndiceerd en kan je huisarts je hiertoe verwijzen. Overleg met je huisarts welke verwijzing passender is. 


Behandelvormen die ik veel gebruik